Понеже започват да се “подмотват” прекалено много термини, опитващи се да опишат съществуващите и търгуващите се на пазара компютри и лаптопи, ще се опитаме да да въведем малко повече ред и яснота в цялата терминология.

Ето какви са класовете компютри и лаптопи.

1. Клас “Entertainment”.

Това са най-често супербюджетните устройства. Те нямат претенции за мощност и бързодействие. Обикновенно се комплектоват с възможно “най-окастрените” процесори и много често с възможно най-евтините компоненти (дънна платка, памет, диск и т.н.).

Друг задължителен белег на entertainment моделите е, че всички тия възможно най-евтини параметри са придружени с бомбастични и набиващи се в очите цифри.

  • Паметта може да е най-евтината марка , но задължително е 8GB (не че за нещо ще я ползвате. Но пък е евтина и 8GB звучи яко)
  • Процесорът е толкова “окастрен”, че едва зарежда операционната система, обаче се подчертава дебело факта че е хиляди мегахерци.
  • Видеокартата прегрява още на второто пускане, но пък се рекламират хиляди мегабахйти видеопамет.

Още един задължителен елемент при тези модели. Задължително се акцентира върху външният вид на изделието. То не са лаптопи сини, червени , пимбяни с нарисувани цветенца, без нарисувани цветенца. Или пък компютри с лъскави кутии с нелъскави кутии, със светещи кутии и прочее “гъзарии”. Ама какво да се прави. Шаренкото продава 🙂

С няколко думи това са устройства без претенции за мощност и бързодействие, но за съжаление и без претенции за особенна надежност.  Обикновенно се продават като нови устройства, защото огромна част от тях “недоживяват” момента да излезнат в читаво състояние и да се продават като втора употреба или ако някой успее да стигне то там , то това устройство е в полунасипно състояние

Заключение:

Красиви и капризни устройства, които създават измамното впечатление, че сте на страхотна “далавера” като ги купувате.

Идеални са да ги ползува …….. някой друг, а не точно Вие:)

Като втора употреба:

Почти не се предлагат, защото:

  • Почти всички сдават багажа още преди изтичането на гаранцията.
  • Уважаващи себе си и клиентите си фирми от бранша за втора употреба избягват да предлагат такива модели, заради ненадеждността им. (на кой му трябва таралеж в гащите?)

 

2. Бизнес клас устройства.

Какво е важно за хората, които ползват компютри или лаптопи активно в работата си. Да имат достъп до интернет, електронна поща, текстов редактор и електронии таблици ……. винаги, когато това им е необходимо. И всичко това трябва да се случва с 250 км / час. И кои са най-важните характеристики на бизнескалса устройства:

  1. Надеждност
  2. Надеждност
  3. И пак надеждност

Предствете си, че Ви е паднала сделката на живота, след която можете да се пенсионирате и да прекарате остатъка от живота си на тропически остров с коктейл в едната ръка и ……..  в другата. И всичко зависи само от изпращането на един мейл. И сега си представете, че точно в тоя момент компютът Ви забива. Следват два, три сини екрана и след това  ……. права линия. Бягате в сервиз и там полумъртъв от скука служител отегчено Ви обяснява как колегите са мнооого заети и може да стане най-рано за началото на следващата седмица. В главата Ви нахлуват мисли, които започват да ви карат да си мислите, че всъщност не сте толкова добър човек.

Е бизнескласът лаптопи и компютри са така проектирани, че такива неща да не Ви се случват. При тях не се жалят пари нито за авангардни конструктивни решения, нито за материали, нито се спестява от цените на компонентите. Ползват се най-качествените материали за корпусите  и шаситата, ползва се най-качествената памет, най-качествените серии дискове, най-качествените матрици ( за лаптопите ).  И никакви окастрени процесори. 0% компромис във всяко отношение.

По три неща ще познаете бизнес класът машини:

  1. Постоянният дизайн. Веднъж намерили перфектната конструкция за работеща машина, инженерите рядко, ама много рядко я променят. Някои марки са чак вманиачени на тая тема.
  2. Цените, на които са продавани като нови са два до пет пъти по-високи от масовото ново еквивалентно устройство, продавано в българските вериги за електроника.
  3. Дизайнът им определено не е футуристичен. По-скоро нещо неочаквано обикновенно и тривиално.

От този клас машини се предлагат основно от голямата тройка Lenovo, Dell, HP. Те заедно държат 99.99%. Бизнес клас машина от друга марка е по-скоро изключение.

 

Заключение:

Машини с безкомпромисна надеждност, яка изчислителна мощ и в същото време съвсем обикновенни на външен вид. Компютри и лаптопи без грам компромис, както в качеството на материали и компоненти, така и в изпълнението.

Втора употреба:

80% от машините, които се предлагат на този пазар в България, са именно бизнес клас. Основната причина за това е, че те са изключително надеждни и далеч надживяват гаранционният срок с който са продадени. Доволните потребители понякога с голяма доза сантимент се разделят с такова устройсто, служило безотказно и вярно години на ред. Потребител, ползвал такава машинка веднъж, никога повече не се обръща към шаренийките от ширпотребата.

Основна характеристика на тези машини като втора употреба:

Тяхната надеждност е също на толкова високо ниво, колкото когато са били продадени като нови за няколко хиляди лева. Тяхната цена е напълно по джоба на средностатисическият българин.

 

3. Работни станции.

Както настолните компютри, така и при лаптопите има един специален клас предназначен за по специфични дейностти. А именно, така наречените работни станции. Първо от този клас устройства си позволяват да произвеждат и подържат само трите най-големи марки на пазара. А именно, Lenovo, Dell и HP.  Тези устройства са предназначени за сложни математически изчисления, инженерни проекти, визуализации, 3D рендиране и прочее. При този тип машини освен надеждността на бизнес класът машини, се гони още и “брутална” скорост и мощност във всяко отношение. Процесор, памет и видео. При 100% натовареност на машината, всички компоненти на една работна стация “буквално греят до червено “. Нооо … работят безотказно. Защото работните станции се окомплектоват само с най-доброто. Всички сложни и авангардни технологии са в работните станции. Най-новите процесори, най-новите памети и дъна, най-новите дискове и SSD та, най-яките видеокарти.

Сериозните изисквания към работните станции обуславят изключително  високите им цени като нови. Цени от порядъка на 10-15000 Евро са напълно нормални за най-авангардните модели. Но нека посмалим малко. 5000 евро е напълно нормална цена за добра НОВА РАБОТНА СТАНЦИЯ.

Заключение:

Много мощни и надеждни устройства с вградени най-авангардни технологии, предназначени да работят на изключително отговорни места (болници, електроцентрали и т.н.) в режим 24/7. Като ново е рядко срещано по нашите географски ширини, защото ние сме свикнали да минаваме винаги тънкана. Лично аз съм виждал такива машина само в центъра за визуализации на скенери и ядренно магнитен резонанс в една болница.

Работните станции втора употреба:

Интересното тук е, че работна станция на 3 -4 години е напълно съпоставима по бързодействие с най-новият стандартен компютър предлаган на пазара. Надежността въобще не я коментираме. Там няма даже база за сравнение с асемблажа. Естественно, че цените на употребяваните работните станции са по-височки, но все пак са в доста широк диапазон: от 300 лв. до 1500 лв. Но за 1500 лв. получавате нещо с което буквално можете да проектирате космически кораби.

 

И накрая специален клас

4. Apple & Sony

Тук менията са колкото собствениците на такива устройства. Ние се въздържаме от коментар 🙂

One thought on “Типове компютри и лаптопи. Всичко ли си струва да се купи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *