В началото бе зелена светлина

1Pravec82Първият ми сблъсък с компютрите беше в училище. В класната стая влязоха двама млади мъже. Единият носеше нещо, приличащo на пишеща машина, а другият малко телевизорче тип съветското „Юность“. Свързаха някакви кабели натиснаха едно копче и машинката оживя. Екранът светна в зелено, бодро изписука и малко квадратче замига в очакване.

Хората въвеждаха някакви команди и на екрана започнаха да се появяват загадъчни, пленяващи въображението картинки. Скоро бяха пуснали за първи път сериите на „Междузвездни войни” и аз имах чувството, че филмът се превръща в реалност пред очите ми.

Едва ли можех и да предположа тогава, в онзи момент, колко тази машинка ще промени света!

Революцията на онлайн мрежата

Оттогава изтече много вода. Компютрите се променяха, променяха се и хората. Но истинският взрив на промяната дойде с Интернет. Буквално часове след първото включване на 33,6 K модема на „Rockwell“ не можех да си представя как е вървяла работата в офиса без интернет. Без имейл или без чат през „древното” (вече) Icq.

Зависимостта на бизнеса от този тип техника стана 100%. Отдавна компютърът не е екстравагантност, а необходимост. Единственото нещо, което се променя с времето, е скоростта с която работят тези джаджи. Нови и нови поколения процесори, памети, дискове и смарт устройства ни заливат ежедневно. Нови версии на програми с хиляди нови възможности са „гладни” за все повече и повече ресурси.

Една огромна индустрия, която ни предлага всякакви марки и модели.

На всякакви цени.

Хиляди фирми.

Истинско предизвикателство е човек без опит да се оправи в тази маркетингова „джунгла”. Как да избере правилния доставчик, как да направи оптималния избор между техника, която да му върши работа и рядко да се разваля, а и да се вмества в бюджета. Може и да се ползват услугите на консултант, но крайното решение е все пак лично. И затова е необходимо да се има някакво понятие от тези неща.

Нямам никакво намерение да ви казвам какво да правите и как да го правите. Единственото, с което ми се ще да бъда полезен, е натрупаният опит, който имам, и информацията, с която разполагам.

Изповедта на един компютърен специалист

2BrandPCНа пазара на компютърни продукти има два основни класа компютри. Първият клас са така наречените маркови компютри. Това са PC-та, произведени от един от 4-те основни производителя на компютри в света: Dell, Lenovo, HP (американски) и Fujitsu (японски). 95% от всички произведени компютри в света носят една от тези марки (особено първите 3). Вторият клас са асемблираните компютри. Наричат ги още “жълти” или “noname”. Те държат останалите 5% от пазара.

Организацията на проектиране и производство на марковите и асемблираните компютри е коренно различна. Именно тя обуславя и разликата както в цените, така и в качеството на двата вида компютри.

Как стоят нещата при НОВИТЕ МАРКОВИ КОМПЮТРИ

При марковите компютри всеки един детайл, компонент или процес предварително и внимателно се проектира или планира от специализирани инженерни развойни звена. От проектантските маси те отиват при сертифицирани производители на компоненти. Тези производители под изключетелно висок качествен контрол реализират проектите и произвеждат съответните „прототипни” компоненти. След което сглобеният прототип се подлага на всевъзможни стрес тестове, за да може да се отсеят евентуални грешки и дефекти, които след това да се отстранят. След като вече прототипите са дали положителни резултати на всички тестове, започва серийното производство на компонентите и продукта. Качественият контрол е свиреп. Ако се налага, се връщат цели серии компоненти, пораждащи дори и малка вероятност за дефект.

Всяка информация, дадена от производителя, на 100% отговаря на действителните показатели на компютъра. Няма как да се посочва една производителност в ръководството, а реалната да е по-ниска или по-висока. Дадени са всички компоненти, които са сертифицирани за съвместимост от производителя. Той гарантира, че с тези компоненти, компютърът ще работи перфектно. Гарантира, защото всичко това е тествано.

Производителят на компютри осигурява сериозна мрежа от сервизни организации с обучени и сертифицирани специалисти. Осен това, съществува и сериозна организация и процедура за по-ефикасно и бързо отстраняване на всеки дефект, дори и ако се наложи подмяна на цялото устройство.

Клиентите, а и производителите по белия свят отдавна са осъзнали, че стойността на един продукт не е само неговата продажна цена, но също така и нивото на последващото обслужване на потребителите.

Когато клиентът си закупи такъв компютър, той е напълно наясно какво купува, какво да очаква и как да процедира при евентуален пролем. И в този случай няма неприятни изненади.

Крайният резултат:  Качествено, надеждно и ергономично устройство, което отговаря на високите изисквания на всеки потребител. Но и доста скъпо.

Разбира се, че от време на време и големите производители се “подхлъзват” и пускат на пазара нискобюджетни серии компютри, но така или иначе винаги важи правилото колкото се плаща толкова се и получава. Няма как да предложат съществено по-ниска цена, а да запазят високото качество и надежност. И много бързо биват „разкрити” от клиентите.

Как стоят нещата при АСЕМБЛИРАНИТЕ КОМПЮТРИ

NewAsembleComputersПо света имаше десетки производители на компоненти. Но откакто производствата се прехвърлиха основно в Китай, то тези производители станаха хиляди или дори десетки хиляди. Всички те се състезават да дадат цена, поне с един цент под тази на конкуренцията. Ценовата война е жестока. Валят оферти отвсякъде и всеки ден цените са все по-ниски. От всичко това резултът е една масова, супер некачествена и съмнителна стока, която залива особено по- бедните пазари. Компонентите се без никави сертификати за качество или даже с откровено фалшиви лепенки за произход или марка. Информация от производителите или липсва, или е съвсем невярна. Можете да си поръчате каквото искате да пише на етикетите на стоките.  Дори и собственото ви име. Азиатците ще го направят и ще го лепнат където им кажете.

Локалните асемблатори купуват такива компоненти от доставчиците на едро, слагат ги в една кутия и резултатът е компютър за малко пари. И всички са доволни. И продавачът, и клиентът ….. но до момента, в който клиентът натисне синьото копче, на което пише „ON“.

Сервизът? Хайде стига шеги. Да говорим за нещо друго.

А да рекламирате случайно дефектни компоненти в Китай? Да, да… може, ама друг път!

Как се правят нещата в България

България и НОВИТЕ МАРКОВИ КОМПЮТРИ

Pravec82В България не се произвеждат нови маркови компютри. Нито пък компоненти за някой сериозен бранд. В България се извършва само търговска дейност на нови маркови машини и се осъществява сервиз, когато е необходимо. Цените на новите маркови машини са ВИСОКИ за средностатистическия бизнес и за частния потребител в България. Съществена част от клиентите вече са наясно с предимствата на високата надеждност и качество на новите маркови машини. Но бюджетите им, за съжаление, са твърде далеч от цените на такива компютри. Цените им започват от 700-800 лева и то за възможно най-слабите конфигурации. Отчайващо, нали?

Но това е положението. Искате качество и надеждност? Е това струва пари, хора.

Как се случват нещата с НОВИТЕ АСЕМБЛИРАНИ МАШИНИ в България

В България основният и най-важен критерий при избора на компютър (за съжаление) е цената. Затова и представата за компютър в България е безименна TOWER кутия, в която на никой не му е ясно какво точно е сложено, като много често не е ясно и на асемблатора, който я сглобява.

Ламарината на кутията е тънка като цигарена хартия, но за сметка на това на захранването „гордо” стои лепенка 450W (Със същия ефект може да стои и лепенка от 1500W). Нищо, че ще думне след 3 месеца. На кого му пука? Нали струва само 25$! Вътре е сложено, (купено отнякъде) най-евтиното дъно; от второ място е купена паметта (защото всеки чип е с по 1.25 лева по-евтин), но пък има лепенка „Kingston“;  дискът е взет от трето място и т.н. Общо взето асемблаторът е обиколил повечето фирми, търгуващи на едро, за да спести 30 долара.

Крайният резултат: NONAME жълт компютър, който стои много внушително като параметри на хартия и изключително впечатляващо като цена. Обаче какво се получава насреща? Това само клиентът, който е поел риска да си поръча подобно нещо, може да сподели.

Какво (с голяма вероятност) му предстои:

Вероятно в рамките 3-6 месеца ще думне захранването. Това значи моментално около 40 лева допълнителен разход. Но това е само ако човек реши да рискува отново с подобно качество. Иначе цената отива към 80 лева и отгоре на 400W (реални 400W) захранване.

1BrandPC

Независимо от впечатляващите параметри се оказва, че компютърът работи бавно. Носите го за ремонт, но обикновено дигнозата е: “Ами всичко е тествано и е ОК. Има нещо по настройките на софтуера”. След n-тото преинсталиране на Windows-а вече ви е писнало. А истината е, че в такива случаи колкото и пъти да го преинсталирате е все тая, защото просто това дъно с тази памет така си работят. Момчетата от сервизът не са ви излъгали. Всеки компонент поотделно си работи, но събрани заедно – едва се влачат. Защото просто това дъно не работи точно с тия памети, а с други. Но другите са и доста по-скъпи. А вашата цел е била цена, сравнима с подарък.

След 6 месеца вентилаторите започват да ръмжат като трактор. Сигнал за поредно посещение в сервиза и поредното “изваждане”.

Евтиничкото дъно издува кондензаторите след 1 година. Компютърът започва да забива или напълно отказва да работи. Знаете пътя за сервиза, нали? Може и да се вземете някой лев с вас.

И след 7-8 тропоски до сервизът и обратно на клиента му писва и обикновено иска да си плати, за да се направи така, че „тоя компютър да работи като хората”. И се получава, ама срещу още 200 – 250 лева. И нещата горе долу се получават, обаче цената вече е скочила с около 300 лева от първоначалната планирана. И сте избягали вече далеч от основната идея за ниската цена. И като се добавят нервите и времето за разкарване по сервизи и къде излиза сметката, всеки сам си знае.

Или като краен резултат: Плащате наистина малко (около 450 – 500 лева) ама и получавате точно толкова, за колкото сте си платили: т.е. ниско качество и голяма вероятност от чести дефекти.

Тук следва да се отбележи, че има немалко асемблатори в България, които залагат на качествени компоненти. Крайният продукт е доста качествена машина, но цената вече е далеч от заветните 450-500 лева. Много далеч.

Така, че отново мога да кажа: за каквото се плаща, това се и получава.

И тогава остава въпросът: има ли начин да получим нещо работещо, надеждно, което да ни върши работа, но да се и вмества в “тънкия” ни бюджет?

МАРКОВИ КОМПЮТРИ ВТОРА УПОТРЕБА – ВЪЗМОЖНИЯТ ШАНС

Опа, веднага видях недоверието в погледите на част от Вас. Но почакайте, това са все същите компютри, за които се тюхкаме всички, че са много хубави, ама много скъпи.

Просто са ползвани.

Как стоят нещата при марковите компютри втора употреба?

За да изясним точно каква е разликата, ще започна малко по-отдалеч, като дам отговор на въпроса: какъв е пътят на тези компютри преди да бъдат предложени като употребявани на българския пазар?

Основният потребител на новите маркови машини от бизнес клас са големите компании. Такива като Филипс, Дойче телеком, банки, застрахователни компании, администрации и други фирми и организации от този калибър. След като изтече срокът за гаранция (между две и три години), тези компании сменят на 100% оборудването си с ново такова. Старото, вече  2-3-годишно оборудване, с което са работили до момента, се сваля и транспортира в склад на производителя или в оторизиран негов подизпълнител. Това оборудване по принцип е работещо на 99%.  Но въпреки всичко всеки един компютър се тества детайлно. Всичко, което не работи, ДИРЕКТНО СЕ РЕЦИКЛИРА! НЕ СЕ РЕМОНТИРА! Всичко, което е минало тестовете, се описва се предлага на едро.

3BrandPC

Отделни лотове от тази техника стигат до България. След като пристигнат в склада на фирмата вносител, отново се тестват, за да се избегнат евентуални пропуски или дефекти в следствие на товарене и транспорт. Едва след поредното тестване техниката се предлага на клиента на дребно. Да не говорим, че при самия процес на продажба се извършва тест пред самия клиент. Или, макар и да звучи парадоксално, употребяваната маркова техника е НАЙ-ТЕСТВАНАТА техника, която се предлага на пазара. И действително, сухата статистика показва, че процентът на непровокирани от клиента рекламации е около 1,5%. Това го прави съезмирим или даже по-нискък от този на НОВАТА МАРКОВА ТЕХНИКА и далеч по-нискък от евтините „жълти” сглобки.

Дали тези машини ще ни вършат работа в офиса?

85% от бизнес потребителите ползват Word, Excel, Power Point, електронна поща и  интернет. Тези програми не могат да натоварят и на 30% от капацитета на една такава машина от среден клас.

Освен това марковите машини втора употреба носят един голям допълнителен бонус. Отговаряйки на бързото разрастване на този пазар в Европа и САЩ, Майкрософт предлагат специални програми за лицензиране на МАРКОВИ КОМПЮТРИ ВТОРА УПОТРЕБА. Темата е много обширна и интересна. Но най-важното:

Можете да закупите компютър с лицензиран Windows 7 или 8.1 на обща цена ПО-НИСКА дори ОТ НАЙ-ЕВТИНАТА „ЖЪЛТА” СГЛОБКА.

  1. Ако аз трябва да си оборудвам работни места в офиса и бюджетът ми е ограничен, то марковите компютри втора употреба са най-удачният ми вариант. Оптимален избор между надеждност и бързо действие. А като цена са без алтернатива.
  2. Ако бюджетът ви не е сериозно ограничен, то можете да избирате между употребявани маркови и нови асемблирани (но качествени) компютри. Ако сте твърд противник на всичко втора употреба, то насочете се към асемблирани компютри. С внимателен подбор на компонентите могат да се получат доста качествени сглобки. Но за да сте сигурни в това, все пак трябва да се поинтересувате и да прочетете доста преди това. Защото иначе лесно може да бъдете подведени от недобросъвестни или не дотам в час продавачи. Ако сте се решили на този вариант, то горещо ви съветвам: не се хвърляйте на най-евтината оферта! Каквото и да ви казват.

Аз лично бих заложил на висок клас употребявани маркови машини. При всички положения ще постигна по-добра цена, а като производителност няма да отстъпват на новите асемблирани (с качествени компонени) среден клас. Излишъкът от средства бих ползвал за някои екстри, които значително биха повишили бързодействието и функциалността на компютрите – като повече памет и/или SSD дискове. Лицензният Windows увеличава гаранцията при повечето сериозни търговци на 12 месеца. Не звучи зле, нали?

  1. Ако сте домашен потребител, то според мен най-удачният вариант е отново марков компютър втора употреба. За какво ви е нужно да харчите маса пари за да ползвате скайп, интернет и да гледате филми? Освен ако не изпитвате „органична неприязън” и не страдате от непреодолими предрасъдъци по отношение на марковата техника втора употреба. Тогава ви желая късмет с „жълтите” сглобки.
  2. Ако сте компютърен маниак, геймър или просто ви е интересно да експериментирате, то вариантът за асемблиран компютър е най-добрият. Но повечето такива потребители са напълно наясно със съвместимостта на компонентите. По-наясно дори и от асемблаторите. Но не бива да забравяме, че и в повечето случаи цените на такива сглобки са доста над 1000 лева.

Независимо на какъв модел компютър се спрете, най-важното е да се направи информиран избор с ясно определени цели, за които се закупува устройството, както и да се съобрази качеството, което се търси.

Изборът на марков компютър втора ръка за офиса или за лична употреба не само ще ви спести пари, но и ще ви осигури качествена техника за безпроблемна работа за дълъг период от време!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *